När verkligheten överträffar fiktionen

På ljudboksfronten har jag precis lyssnat klart på Lyckliga gatan som är Liza Marklunds tionde och näst sista kriminalroman om journalisten Annika Bengtzon.

Lyckliga gatanEn helt ok bok att ha som promenadsällskap. Dock ingen handling jag kommer att minnas.  Lyckliga gatan är uppbyggd på samma sätt som de tidigare böckerna om Annika Bengtzon. Ett huvudfall, i denna bok är det riskkapitalisten och före detta riksdagsmannen Ingemar Lerberg  som hittas torterad och medvetslös i sin villa samtidigt som det uppdagas att hans hustru Nora är försvunnen. Utifrån denna story tillkommer det andra sidoberättelser som mer eller mindre flätas samman med huvudfallet. Parallellt med detta får man även följa Annika Bengtzons mer eller mindre struliga privatliv.

Det görs referenser till tidigare böcker, men inte i den grad att man måste ha läst dem. Det finns även delar av handlingen som inte får något riktigt slut. Jag tror att Liza Marklund kommer att spinna vidare på dessa bitar i den elfte och avslutande boken, Järnblod, som utkommer i sommar.

Efter att jag lyssnat klart på Lyckliga gatan lyssnade jag på två P3 dokumentärer Kidnappningen av Uppsalastudenten och Fallet Linda Chen. Två både bra och otäcka dokumentärer om två brottsfall. Det slår mig att verkligheten överträffar fiktionen.