Innan floden tar oss

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn utspelar sig i Bangladesh och genom flera parallella spår som sakta men säker flätas samman får läsaren bekanta sig med livet i Bangladesh. Fokus för boken ligger på två systrar som försöker finna en väg till ett bättre liv och en svensk barnfamilj som via ett arbete på ambassaden hamnar i Bangladesh.

Innan floden tar oss

Sofia har fått jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, hennes familj följer med och hennes man Janne ska ta hand om deras två barn och hushållet. Det visar sig bli lättare sagt än gjort att anpassa sig till det nya livet, både på ett privatplan och på ett professionellt plan för Sofia.

Systrarna Nazrin och Mina väljer att fly från sitt liv på landsbyggden där deras livsmöjligheter är oerhört begränsade då deras familj förlorat sin mark och därmed även sin status. De beger sig till Dhaka i hopp om att kunna tjäna egna pengar och skapa sig en bättre framtid.

Under bokens ca 440 sidor berörs en mängd olika ämnen med avstamp i bokens olika huvudpersoner: kvinnors levnadsvillkor, fattigdom, diplomatkåren och biståndsvärlden.

Det är en bok som förutom att den bjuder på en spännande historia också ger kunskap om Bangladesh och insyn i människornas levnadsvillkor där. Det är en viktig bok som bör läsas!

Innan floden tar oss2

Innan floden tar oss påminner mycket om Karin Alfredssons böcker om läkaren Ellen Elg. Vilket är positivt, det behövs fler böcker som på ett intressant sätt lyckas blanda verklighetens allvar med en bra fiktiv historia.

Mer info om Helena Thorfinn och hennes bok Innan floden tar oss finns på hennes hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + 12 =