Inte han!

Inte han! av Sheila O’ Flanagan är på många sätt en lättsam och mysig chicklit. Det är en chiklit som ligger på en bra nivå, vilket för mig innebär att historien är underhållande och inte en helt förutsägbar storyline. Språket är helt ok, det förekommer inte allt för mycket shopping eller ingående skönhetsvård utan en stor del av historien behandlar relationer, främst i lättsamma termer men även vissa något tyngre frågeställningar.
Boken utspelar sig i Dublin där systrarna Jin och Andie bor. Systrar som har valt ganska olika vägar i livet. Jin jobbade som fotomodell fram tills att hon träffade och gifte sig med en framgångsrike affärsmannen Kevin. Nu är hon hemmafru och ägnar dagarna åt skönhet och shopping. Andie däremot har aldrig intresserat sig nämnvärt för varken shopping eller skönhet. Hon bor i en liten lägenhet i stan och jobbar som musiklärare. Utåt sett är Andies kärleksliv obefintligt men det beror bara på att hennes sk pojkvän är gift och att deras förhållande därmed måste hållas hemligt.


Livet komplicerar för det båda systrarna när deras mamma kommer hem efter en semesterkryssning med den ganska mycket yngre mannen Jack som ska bo hos deras mamma. Vad de egentligen har för relation och varför denna unge, snygge man skulle vara intresserad av deras mamma är frågor som ger systrarna huvudbry.
En intressant frågeställning som uppkommer är det faktum att det anses som ganska konstigt och helt otänkbart att den yngre Jack faktiskt skulle kunna vara intresserad av den äldre Cora. Istället förutsätts det att Jack måste vara ute efter något, kanske att lura Cora på hennes (icke existerande) tillgångar. Speciellet Jin skäms för sin mamma och hennes beteende och hennes man Kevin är orolig för hur svärmoderns utspel kan komma att skada hans rykte bland sina affärsbekanta. Förmodligen hade en relation där ålderskillnaden varit på andra hållet inte alls uppfattats som lika provocerande.
När boken tar sin början är både Jin och Andie hyfsat nöjda med sina livssituationer. Men på olika sätt är både Jin och Andie involverade i relationer där mannen dikterar villkoren. Men efter hand som historien fortskrider får båda systrarna anledning att fundera kring sina livsval och om de egentligen har valt rätt.

2 thoughts on “Inte han!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seventeen + twelve =