Bastarden från Istanbul

Jag fick upp ögonen för Bastarden från Istanbul skriven av Elif Shafak när jag innan resan till Istanbul letade efter böcker som utspelade sig där. Det var tur, annars hade jag  gått miste om en riktigt läsvärd bok och ett författarskap värt att utforska vidare.

Det vilar en förbannelse över Asya Kazanc familj. Alla män dör i förtid. Det har resulterat i en familj full av färgstarka och delvis excentriska kvinnor. Aysa bor tillsammans med sin mamma Zeliha, sina mostrar och sin mormor i en stor våning i Istanbul. Hon är det yngsta och mest upproriska av kvinnorna i familjen, hon är stark och går sin egen väg, personlighetsdrag  hon har fått av sina mamma som 19 år gammal bestämde sig för att behålla barnet hon blivit gravid utan att fadern längre fanns i bilden.

Det finns en man i familjen Kazanc som fortfarande lever. Det är Zelihas broder Mustafa, för att undkomma sitt familjeöde flyttade han till USA där han efter studierna gifte sig med Rose och blev styvfar till Roses dotter Armanoush.

Armanoushs biologiska pappa är armenier och Armanoush funderar mycket på sitt ursprung.  Utan att berätta det för någon tar hon kontakt med Mustafas familj och åker till Istanbul för att söka sina rötter. Genom Aysas och Armanoushs möte och växande vänskap kommer flera  familjehemligheter upp till ytan. Genom historiens olika karaktärer behandlas Turkiets nutid och dess historia. Eftersom det sker just genom enskilda personers öde och liv känns det nära och blir engagerande.

Bastarden från Istanbul  är både  intressant och engagerande, dessutom lyfter  Elif Shafak  problematiska delar ur Turkiets historia vilket gett min kunskap om den turkiska historien några fler bitar.

Det är en livfull och spretig historia med många färgstarka karaktärer. Ibland har jag lite svårt att hålla isär dem. Jag tycker även att  porträtten av de olika karaktärerna blir något schablonartade då det inte verkar finnas tid att fördjupa sig i deras öden. Ett exempel är Aysas mamma Zeliha, det är henne som boken börjar med. När hon som 19-åring är på väg till en klinik för att gör abort. I denna första del av boken står hon i centrum för att sedan förpassas till en mer tillbakadragen om än viktig roll. Det är synd, jag hade gärna velat veta mer om henne.

På det stora hela tycker jag detta är en riktigt bra bok. Miljöskildringarna är strålande. Många gånger beskrivs staden Istanbul, dess karaktär och egensinnighet vilket blir extra roligt då jag kan tillfoga min egen bild av staden till historiens. Jag inser också att jag bara skapat på Istanbuls yta och att där finns oändligt mycket mer att utforska.

När jag läste Bastarden från Istanbul blev jag nyfiken på personen bakom berättelsen. Hon heter Elif Shafak (född 1971) är en av Turikets mest lästa kvinnliga författare.  Bastarden från Istanbul är den enda av hennes böcker som hittills översatts till svenska men det finns sex böcker till av henne att läsa på engelska. På ted talks hittade jag ett föredrag där hon berättar som sitt författarskap. Väl värt att lyssna på!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 + two =