Jag fick upp ögonen för Bastarden frÄn Istanbul skriven av Elif Shafak nÀr jag innan resan till Istanbul letade efter böcker som utspelade sig dÀr. Det var tur, annars hade jag  gÄtt miste om en riktigt lÀsvÀrd bok och ett författarskap vÀrt att utforska vidare.
Det vilar en förbannelse över Asya Kazanc familj. Alla mÀn dör i förtid. Det har resulterat i en familj full av fÀrgstarka och delvis excentriska kvinnor. Aysa bor tillsammans med sin mamma Zeliha, sina mostrar och sin mormor i en stor vÄning i Istanbul. Hon Àr det yngsta och mest upproriska av kvinnorna i familjen, hon Àr stark och gÄr sin egen vÀg, personlighetsdrag  hon har fÄtt av sina mamma som 19 Är gammal bestÀmde sig för att behÄlla barnet hon blivit gravid utan att fadern lÀngre fanns i bilden.
Det finns en man i familjen Kazanc som fortfarande lever. Det Àr Zelihas broder Mustafa, för att undkomma sitt familjeöde flyttade han till USA dÀr han efter studierna gifte sig med Rose och blev styvfar till Roses dotter Armanoush.
Armanoushs biologiska pappa Àr armenier och Armanoush funderar mycket pÄ sitt ursprung.  Utan att berÀtta det för nÄgon tar hon kontakt med Mustafas familj och Äker till Istanbul för att söka sina rötter. Genom Aysas och Armanoushs möte och vÀxande vÀnskap kommer flera  familjehemligheter upp till ytan. Genom historiens olika karaktÀrer behandlas Turkiets nutid och dess historia. Eftersom det sker just genom enskilda personers öde och liv kÀnns det nÀra och blir engagerande.
Bastarden frÄn Istanbul  Àr bÄde  intressant och engagerande, dessutom lyfter  Elif Shafak  problematiska delar ur Turkiets historia vilket gett min kunskap om den turkiska historien nÄgra fler bitar.
Det Àr en livfull och spretig historia med mÄnga fÀrgstarka karaktÀrer. Ibland har jag lite svÄrt att hÄlla isÀr dem. Jag tycker Àven att  portrÀtten av de olika karaktÀrerna blir nÄgot schablonartade dÄ det inte verkar finnas tid att fördjupa sig i deras öden. Ett exempel Àr Aysas mamma Zeliha, det Àr henne som boken börjar med. NÀr hon som 19-Äring Àr pÄ vÀg till en klinik för att gör abort. I denna första del av boken stÄr hon i centrum för att sedan förpassas till en mer tillbakadragen om Àn viktig roll. Det Àr synd, jag hade gÀrna velat veta mer om henne.
PÄ det stora hela tycker jag detta Àr en riktigt bra bok. Miljöskildringarna Àr strÄlande. MÄnga gÄnger beskrivs staden Istanbul, dess karaktÀr och egensinnighet vilket blir extra roligt dÄ jag kan tillfoga min egen bild av staden till historiens. Jag inser ocksÄ att jag bara skapat pÄ Istanbuls yta och att dÀr finns oÀndligt mycket mer att utforska.
NÀr jag lÀste Bastarden frÄn Istanbul blev jag nyfiken pÄ personen bakom berÀttelsen. Hon heter Elif Shafak (född 1971) Àr en av Turikets mest lÀsta kvinnliga författare.  Bastarden frÄn Istanbul Àr den enda av hennes böcker som hittills översatts till svenska men det finns sex böcker till av henne att lÀsa pÄ engelska. PÄ ted talks hittade jag ett föredrag dÀr hon berÀttar som sitt författarskap. VÀl vÀrt att lyssna pÄ!