Fjäril i koppel

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh är en sådan bok som överraskar. Efter att ha lyssnat på Zinat på bokmässan var jag övertygad om att Fjäril i koppel var en bok jag ville läsa.

Men ska jag vara ärlig hade jag räknat med att det skulle vara en bra  och viktigt bok, men lite av det slaget man läst förut. Om en ung kvinna som tvingas in i ett liv och ett äktenskap hon inte själv valt. Och som nu står inför ett livsavgörande val,  att lämna allt det hon känner och kämpa för att skapa sig ett eget liv långt borta eller leva ett liv som tvingats på henne men på en plats hon känner. Dessa bitar finns med men dominerar inte historien. Istället ligger fokus på Shirin och hennes barndom i Iran. Det är en förtrollande berättelse som växer fram, en hel rad excentriska släktingar finns med och farmoderna och farfaderns fantastiska hus och trädgård där allt växer. Jag blir speciellt intresserad av Shirins mormor som lever ett väldigt självständigt liv och som är en oerhört bestämd kvinna. Henne hade jag velat läsa mer om.

Som barn lever Shirin både i kvinnornas och männens värld hon växlar obehindrat mellan de båda tills den dag hon betraktas som en vuxen kvinna och hennes livsutrymme beskärs.

Det är en riktigt bra bok som bjuder på både allvar och magi. Fjäril i koppel är Zinat Pirzadhes debutroman och den är inspirerad av författarens uppväxt i Iran. Det är inte utan att jag undrar vilka människor och händelse som är sanna och vilka som är skapade av fantasin!