Livet på Scotland Street 44

Damernas detektivbyrå är egentligen den enda bok av Alexander McCall Smith som jag gillat. När jag försökt mig på andra böcker av honom har jag funnit dessa tråkiga, smått ytliga och utan något som helst driv i historien. Men så tänkte jag göra ett nytt försök och lånade Livet på Scotland Street 44 som ljudbok på biblioteket. Och till min stora förvåning så gillade jag den. Den kändes som en lagom novemberbok, lättsam och ganska mysig. En bra bok om man inte vill behöva fundera så mycket utan mest lyssna. Hade jag läst den som bok hade jag förmodligen tröttnat ganska fort, men som ljudbok, i kombination med en annan syssla  är den perfekt.

 Livet på Scotland Street 44 handlar helt enkelt om några av de människor som bor i huset som ligger på denna adress. Bland andra får läsaren lära känna underbarnet Bertie, 5 år, som helt plötsligt börjar revoltera mot sin mamma och hennes planer för hans liv, självupptagne Bruce som delar lägenhet med Pat, som tagit en paus från  sina universitetsstudier och är inne på sitt andra sabbatsår.

McCall Smith gör det relativt enkelt för sig då bokens röda tråd är att personerna bor i samma hus men deras liv är egentligen inte sammanvävda på något finurligt sätt. Några känner varandra, andra inte. Men har man bara inte för höga förväntningar fungerar det fint.

Trots att Livet på Scotland Street 44 visade sig vara en positiv upplevelse har jag en känsla att det kommer att dörja ett bra tag innan jag ger mig på någon annan av MacCall Smiths böcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen − 5 =