Sputnikälskling

Sputnikälskling är ännu en strålande bok av favoriten Haruki Murakami.

Handlingen är både lättförklarad och svårfångad. Den rör sig på flera plan och glider över från den verkliga världen till någon form av drömvärld. En drömvärld som ter sig både hoppfull och skrämmande.

Ett trassligt triangeldrama kan sägas vara historiens nav. Bokens berättare K älskar sin vän Sumire som i sin tur älskar Muy. K och Sumire träffades när de båda studerade på universitetet. Sumire hoppade av studierna för att fokusera på sitt författarskap medan K läste klart och blev lärare. De fortsätter att umgås och när sömnlösheten tar över ringer Sumire till K med en hel massa frågor och funderingar om livet.

Sumire träffar Muy på en bjudning där de hamnar bredvid varandra och börjar prata. Sumire får jobb på Muys företag och för följa med henne på en resa genom Europa.

En natt får K ett samtal från Muy, hon ringer från en liten grekisk ö för att berätta att Sumire har försvunnit. Hon ber K komma för att hjälpa henne finna Sumire.

Inte heller denna bok av Murakami gör mig besviken. Jag fastnar för bokens miljöskildringar från den grekiska ön och hur Murakami tecknar levande bilder av alla de vardagssysslor som K företar sig. Historien håller sig på ett verkligt eller vardagligt plan ganska länge för att sedan göra en u-sväng in i en surrealistisk drömvärld. Precis som i Fågeln som vrider upp världen lämnas en hel del till läsarens tolkning och fantasi. Och efter att boken är utläst är jag inte helt säker på hur den egentligen slutade?

 

4 thoughts on “Sputnikälskling

  1. Själv blev jag faktiskt lite besviken över Sputnikälskling! Och ännu mer besviken över Kafka på stranden.. Jag har nog haft för höga förväntningar på Murakami sedan jag läste Norwegian wood, för den var verkligen bra!

  2. Ja, det där med förväntningar kan ställa till det…Själv var jag väldigt seg i starten när det gällde att börja läsa Murakami, hade fått för mig att han skulle vara jätte svår. Men när jag väl började läsa hans böcker har jag inte blivit besviken på en enda så här långt!
    //Liolej

  3. Har inte läst något av Murakami än. Men är sugen och nyfiken. Vilken bok tycker du jag ska börja med? Har du någon favorit? Tack för en bra och inspirerande blogg!

  4. Tack och tack detsamma! Jag har ju gått och blivit stormförtjust i Murakamis böcker och har inte blivit besviken på någon så här långt! Jag hade nog börjat med Norwegian Wood eftersom det är en sån fin berättelse och vackert skriven. Norwegian Wood var så fin att jag har stora planer på att läsa om den, fast jag aldrig läser om böcker…

    //Liolej

Comments are closed.