Hon som bar skammen

Hon som bar skammen är Helena von Zweigbergks tredje bok om fängelseprästen Ingrid. I denna bok är det en av de intagna, Laura, som skrivit en bok om sitt tidigare liv. När detta blir känt sätts en hel rad reaktioner och hemska händelser igång och precis som i tidigare böcker får Ingrid en central roll i skeendets utveckling. Parallellt med jobbet på fängelset utvecklas även Ingrids privatliv i en intressant och inte helt okomplicerad riktning.

Jag har fastnat för böckerna om Ingrid och det beror helt enkelt på att hon är så annorlunda som huvudkaraktär. Stark i sin tro och i sitt arbete och sen så handfallen i vardagslivet, i sitt eget privatliv. Det blir en mix jag gillar. Det är helt klart i beskrivningen av Ingrid som böckernas styrka ligger, själva brottet som ska lösas finner jag mindre intressant.

Böckerna om Ingrid ska helst läsas i ordning och först ut är Det Gud inte såg, den andra boken heter Kärleken skär djupa sårDen fjärde och sista (för mig ännu olästa) boken om Ingrid heter Fly för livet. Men jag väntar nog ett tag innan jag läser den. När det gäller Zweigberks författarskap är jag just nu mer intresserad av Anna och Mats bor inte här längre som är fortsättningen på Ur vulkanens mun som jag tyckte var fasligt bra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nineteen + 11 =