Fågeln som vrider upp världen

Denna tegelsten av Murakami läste jag i våras tillsammans med bokcirklarna på P1 och Kafka på jobbet. Men jag skrev aldrig om den så det får bli nu istället!

När jag började läsa boken var jag inte alls övertygad om att historien skulle falla mig i smaken. Men det tog inte långt tid innan jag var uppslukad av denna märkliga och surrealistiska historia.

Denna oförutsägbara historia kretsar kring Toru Okada som lever ett vardagligt liv i Tokyo tillsammans med sin fru Kumiko. Medan Kumiko arbetar är Toru hemma och tar hand om hushållet. Men från att vara leva ett ordinärt liv börjar fler och fler märkliga saker hända Toru. Hans katt försvinner och kort därefter även hans fru.

Boken har gett mig en fantastisk läsupplevelse. Den innehåller det mesta och är helt klart svår, om inte omöjlig att få grepp om helt och hållet. Det som jag dock inte är riktigt nöjd med är slutet. Men å andra sidan vet jag inte vilket slut som skulle kunna mäta sig med själva historien.

Nu har det gått ca ett halvår sedan jag läste Fågeln som vrider upp världen och det är en bok jag hade kunnat tänka mig att läsa igen, då den är en så extremt komplex. Det som förmodligen kommer att hindra mig är sidantalet, 741 stycken för att vara exakt…

Förutom Fågeln som vrider upp världen har jag fått  flera fantastiska läsupplevelser av Murakamis böcker:

Norwegian Wood och här

Vad jag talar om när jag talar om löpning

och nu senast Sputnikälskling