Tordyveln flyger i skymningen

Jag tycker vÀldigt mycket om Skuggserien av Maria Gripe och nu har jag lÀst Tordyveln flyger i skymningen.

Historien som berÀttas handlar om hur en rad, tillsynes helt olika hÀndelser vÀvs samman och fÄr oanade konsekvenser.

BerÀttelsen börjar (eller slutar?) i byn Ringaryd i SmÄland. DÀr bor syskonen Annika och Jonas och deras kompis David.  Under sommaren har de tre ungdomarna lovat att vattna blommorna pÄ Selanderska gÄrden medan hon som bor pÄ gÄrden Àr bortrest. Men mÀrkliga och oförklarliga hÀndelser börjar ske. Vem Àr t ex den gamla damen som ringer till Selanderska gÄrden och vill spela schack över telefon med David? Vem Àr det som smyger runt utanför gÄrden? Och vad Àr det för röster som fastnat pÄ Jonas bandspelare och vad vill de sÀga?

En tordyvel blir vÀgvisaren och med dess hjÀlp hittar ungdomarna gamla brev skrivna pÄ 1700-talet av Andreas som var en av Linnés lÀrljungar. Breven skrev han till sin fÀstmö Emelie som som bodde pÄ Selanderska. Genom breven fÄr de veta att Andreas tagit med sig en 3000 Är gammal egyptisk staty hem frÄn en resa till Egypten. FrÄgan Àr bara var statyn finns nu? Genom breven utvecklar Annika, David och Jonas olika intressen. Annika funderar kring Emelie och hennes livssituation medan David funderar  kring de idéer som som Andreas utvecklar i sina brev till fÀstmön och Jonas Àr endast intresserad av att hitta den egyptiska statyn.

Bokens början Àr vÀldigt bra, griper tag direkt och Àr bÄde stÀmningsfull och spÀnnande. TyvÀrr tycker jag att historien tappar en del dÄ den mer drar och deckarhÄllet Àn att fortsÀtta utforska det övernaturliga och de existensiella frÄgorna som historien vÀcker.  Vidare upplever jag Jonas karaktÀr som ganska störig och barnslig, han lever inte pÄ nÄgot sÀtt upp till sina 13 Är.

Stereotypt blir det ocksĂ„ dĂ„ det givetvis Ă€r Annika som funderar kring Emelies liv och hennes relation till Andreas medan David helt och hĂ„llet fokuserar pĂ„ Anderas vetenskapliga tankar. En annan sak som stör lĂ€sandet Ă€r att kyrkoherden Lindroth som hjĂ€lper ungdomarna allt som oftast kallar Annika för “lilla Annika”, aldrig “lilla David” eller “lilla Jonas”, och dĂ„ Ă€r Jonas Ă€ndĂ„ yngst av de tre…

Men trots mina invÀndningar Àr det en bok som har gett  mig  bÄde intressant och spÀnnande lÀsning. Den kommer dock inte i nÀrheten av böckerna i Skuggserien som jag  tycker Àr vÀldigt mycket bÀttre.  NÀsta bok  av Gripe jag tÀnker lÀsa Àr Agnes Cecilia en sÀllsam historia. BÀttre boktitel fÄr man leta efter.

Vill du höra Maria Gripe berÀtta om dockan Agnes Cecilia och om övernaturligheter finns det ett inslag pÄ svtplay.

 

One thought on “Tordyveln flyger i skymningen

  1. Pingback: Agnes Cecilia | www.ordblogg.se

Comments are closed.