Kleopatras kam

Vad vet vi egentligen om de mÀnniskor som stÄr oss nÀrmast? Det Àr en av frÄgorna som aktualiserad i Maria Ernestams bok Kleopatras kam. Historien kretsar kring de tre vÀnnerna Mari, Anna och Fredrik. NÀr Mari fÄr sparken frÄn sitt jobb blir det startskottet för de 3 vÀnnernas nya företag. Det bestÀmmer sig för att starta Kleopatras kam vars affÀrsidé helt enkelt Àr att lösa andra mÀnniskors problem. Vad de Àn mÄ vara. FrÄgan Àr bara hur de ska hantera ett uppdrag som gÄr ut pÄ att döda en Àldre man pÄ uppdrag av dennes fru?

Parallellt med verksamheten pĂ„ Kleopatras kam utkristalliseras fler och fler bitar ur de tre vĂ€nnernas liv och det visar sig att de varken varit Ă€rliga mot sig sjĂ€lva eller varandra. Alla tre strĂ€var efter förĂ€ndringar men dĂ„ mĂ„ste man se sanningen sĂ„ som den faktiskt Ă€r…

Bokens idé Àr bÄde originell och intressant. Jag gillar verkligen konceptet men under lÀsandets gÄng  pendlar mina kÀnslor frÄn att verkligen gilla det jag lÀser till att jag funderar pÄ att inte lÀsa klart boken.  Det största problemet med boken Àr sprÄket. Jag upplever det som mesigt, tafatt och förutsÀgbart. SprÄket drar ner den originella historien och gör den ganska medioker emellanÄt. Men sen ibland fungerar det och storyn lyser igenom.

Förutom att historien  Àr annorlunda sÄ tar den svÀngar som jag inte hade rÀknat med, vilket jag gillar. Nu efter att boken Àr utlÀst kÀnner jag att den gav mig en hel del och jag Àr glad att jag tog mig igenom den. TyvÀrr Àr jag tveksam till om jag skulle rekommendera den dÄ sjÀlva lÀsandet kÀndes vÀldigt segt emellanÄt.

Nu har jag lÀst 3 böcker av Maria Ernestam: PÄ andra sidan solen, Caipirinha med döden och Kleopatras kam och det kÀnns som att hon skriver 2 vÀldigt olika typer av böcker. BÄde Caipirinha med döden och Kleopatras kam Àr vÀldigt annorlunda historier som överraskar medan PÄ anda sidan solen (och Alltid hos dig, som jag inte lÀst Ànnu) kÀnns mer som vardagsnÀra eller realistiska relationshistorier. SÄ det gÀller att vÀlja rÀtt Ernestambok efter lÀashumör och vilken typ av bok man har lust att lÀsa.

 

 

One thought on “Kleopatras kam

  1. Pingback: Tillbakablick: Juni 2011 | www.ordblogg.se

Comments are closed.