Kleopatras kam

Vad vet vi egentligen om de människor som står oss närmast? Det är en av frågorna som aktualiserad i Maria Ernestams bok Kleopatras kam. Historien kretsar kring de tre vännerna Mari, Anna och Fredrik. När Mari får sparken från sitt jobb blir det startskottet för de 3 vännernas nya företag. Det bestämmer sig för att starta Kleopatras kam vars affärsidé helt enkelt är att lösa andra människors problem. Vad de än må vara. Frågan är bara hur de ska hantera ett uppdrag som går ut på att döda en äldre man på uppdrag av dennes fru?

Parallellt med verksamheten på Kleopatras kam utkristalliseras fler och fler bitar ur de tre vännernas liv och det visar sig att de varken varit ärliga mot sig själva eller varandra. Alla tre strävar efter förändringar men då måste man se sanningen så som den faktiskt är…

Bokens idé är både originell och intressant. Jag gillar verkligen konceptet men under läsandets gång  pendlar mina känslor från att verkligen gilla det jag läser till att jag funderar på att inte läsa klart boken.  Det största problemet med boken är språket. Jag upplever det som mesigt, tafatt och förutsägbart. Språket drar ner den originella historien och gör den ganska medioker emellanåt. Men sen ibland fungerar det och storyn lyser igenom.

Förutom att historien  är annorlunda så tar den svängar som jag inte hade räknat med, vilket jag gillar. Nu efter att boken är utläst känner jag att den gav mig en hel del och jag är glad att jag tog mig igenom den. Tyvärr är jag tveksam till om jag skulle rekommendera den då själva läsandet kändes väldigt segt emellanåt.

Nu har jag läst 3 böcker av Maria Ernestam: På andra sidan solen, Caipirinha med döden och Kleopatras kam och det känns som att hon skriver 2 väldigt olika typer av böcker. Både Caipirinha med döden och Kleopatras kam är väldigt annorlunda historier som överraskar medan På anda sidan solen (och Alltid hos dig, som jag inte läst ännu) känns mer som vardagsnära eller realistiska relationshistorier. Så det gäller att välja rätt Ernestambok efter läashumör och vilken typ av bok man har lust att läsa.

 

 

1 thought on “Kleopatras kam

  1. Pingback: Tillbakablick: Juni 2011 | www.ordblogg.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 + 2 =