Man in the dark av Auster

Nu när sommaren tar över steg för steg och kvällarna blir ljusare och ljusare lyssnar jag på Paul Austers bok Man in the Dark. Det är författaren själv som läser sin historia och det gör han utmärkt.

Jag har bara läst en bok av Auster tidigare (Orakelnatt) men när jag lyssnar på Man in the Dark känner jag ändå igen rytmen, klarheten i språket och sättet att bygg upp en historia. Precis som Orakelnatt är Man in the Dark en historia men många lager som vecklas upp ett efter ett, så det gäller att vara uppmärksam i lyssnandet!

Huvudperson och berättare är den sjuttiotvåårige August Brill. Han bor hos sin dotter medan han återhämtar sig efter en bilolycka. Han har svårt att sova och för att inte ligga och grubbla på saker han helst inte vill minnas så berättar han historier för sig själv. Historien han hittar på handlar om Owen Brick som vaknar upp i en parallell värld där han mot sin vilja blir tilldelad avgörande uppdrag. Ett uppdrag i ett krig som USA för, inte mot Irak utan mot sig själv.  Historien om Owen  blandas sedan med minnen och tankar från Brills eget liv och de saker han helst vill glömma.

Jag har lyssnat på halva boken och mitt intryck så här långt är att jag dras med och engageras av det jag hör. Det är en relativt kort berättelse (under 200 sidor) men den lyckas ändå beröra många  ämnen så som mänskliga relationer, döden, krig och mitt i allt kommer analyser av filmer från världens alla hörn. Det kanske låter spretigt men på något förunderligt sätt får Auster det att gå ihop på ett lysande sätt.

Jag tror att boken är minst lika bra som ljudboken, dock vet jag inte hur den är på på svenska. Kanske går något förlorat i översättningen. Men har du inget emot en ljudbok på engelska rekommenderar jag den verkligen med Auster som uppläsare!