Döden på en blek häst

Den senaste tiden har jag läst väldigt mycket men ofokuserat, hoppat från bok till bok utan att avsluta någon. Så när jag fick  boken Döden på en blek häst skriven av Amanda Hellberg bestämde jag mig för att ägna  förra helgens lästid åt endast denna bok. Det gjorde jag helt rätt i, förutom en bra läsupplevelse är jag nu väldigt intresserad av att åka till Oxford…

Titel: Det var inte titeln som lockade mig med denna bok. Inte förrän jag hade läst om dess handling fick jag upp ögonen för boken ordentligt. Nu när boken är utläst tycker jag bättre om titeln. Dessutom är den förankrad i berättelsen på mer än ett sätt vilket jag gillar!

Omslaget: Underbart! Ett riktigt snyggt omslag som både är vackert och kopplat till handlingen.

Storyn: Då berättelsen tar sin början har huvudpersonen Maja just blivit antagen till en prestigefylld konstnärskurs på Oxford. Precis när hon ska flytta får hon veta att hennes mamma (som varit försvunnen sedan tio år tillbaka) har hittats mördad i Brighton. Historien kretsar sedan kring Majas liv i Oxford, med de nya vännerna och konstkursen och ett antal oförklarliga och övernaturliga händelse som Maja börjar koppla samman med sin döda mamma.

Huvudpersonen: Maja Grå är en intressant person. Jag har funderat en del på henne, både under och efter läsningen. Boken är skriven i jag-form och trots det känner jag en viss distans till henne. Jag undrar vad det beror på och jag har ännu inte kommit fram till något svar. Jag har ingen bild av hur Maja ser ut, jag är inte säker på om det finns någon beskrivning i boken. Jag upplever det som skönt att hennes utseende hamnar i periferin medan hennes handling, tankar och upplevelse får stå i fokus. Maja finns också med i Amanda Hellbergs debutroman Styggelser och efter att ha läst Döden på en blek häst skulle det vara intressant att läsa mer om Maja. Hon är en karaktär som fastnar hos mig.

Miljön: Handlingen utspelar sig främst i Oxford och beskrivningarna av staden och det anrika universitetet är riktigt bra. Delvis beror det säkert på att Hellberg är bosatt i Oxford. Det är något visst med denna gamla, knarriga universitetsmiljön med all sin prestige och sina hemligheter. Både studenthemmet Mill Creak Manor, konstakademin och staden skildras på ett levande och stämningsfullt sätt.  Miljön är en av bokens starkaste sidor.

Tankar kring boken: Döden på en blek häst gav mig en riktigt bra läsupplevelse. Den var både spännande och intressant. Det finns ett driv i berättelsen som gör att man hela tiden vill  veta vad som kommer hända härnäst.  Jag tycker om att följa Maja och hennes kurskamraters liv som studenter på Oxford. Hur Maja kämpar med sin konstkurs och med sina övernaturliga gåvor som gör sig påminda i tid och otid. Jag blev dock inte så imponerad av historiens upplösning, den var inte så originellt som jag hade hoppats på med tanke på historien i övrigt.

Nu undrar jag mest om Amanda kommer att fortsätta skriva om Maja Grå? Det tycker jag är en bra idé, jag skulle gärna läsa mer om henne.

Mer info om Amanda Hellberg  finns på hennes hemsida och blogg.