På andra sidan solen

En familj som ska resa bort tillsammans över påsk. En resa till Italien som blir inställd till förmån för en vecka i ett lånat hus i Skåne. Det är upptakten i Maria Ernestams bok På andra sidan solen. På utsidan är detta en helt vanligt familj, Viola (som är bokens berättarröst) arbetar som lärare i engelska på universitetet, hennes man Axel är advokat och tillsammans har de två tonårsdöttrar.

Ganska snart blir jag varse att något inte står rätt till i familjen. Det känns som att familjen sakta men säkert är på väg mot en brytpunkt där allt kommer att krackelera. Det är både plågsamt och fängslande att följa familjens subtila förfall. Axel beter sig ofta tarvligt och klumpigt på ett sätt som är riktigt obehagligt. Hans beteende kryper under skinnet på mig.

Inte långt från huset de hyr bor Axels mamma på ett vårdhem. Under ett av besöken på vårdhemmet lär Viola känna Lea, som också bor där. De samtalar och av Lea får Viola låna några noveller som tillsammans med samtalen med Lea kommer att förändra hennes liv.

På andra sidan solen är en relationsroman som påminner mig om Ur vulkanens mun av Helena Zweigbergk. Också i denna bok åker en familj med underliggande problematik på semester och trots alla försökt att låtsats att allt är bra kommer problemen upp till ytan.

Jag tycker På andra sidan solen är en riktigt bra bok, både Leas och Violas karaktärer är  väl utmejslade,Lea är en riktigt intressant person, henne kommer jag att minnas.  Axels personlighet och beteende är riktigt obehagligt och väldigt bra beskrivet. Bokens handling är väldigt realistisk, och den innehåller det mesta så som, lögner och svek, kärlek och sorg.

På andra sidan solen är den första bok jag läser av Ernestam och det kommer att blir fler! Förmodligen fortsätter jag med Alltid hos dig, eftersom jag läste på Lilla O:s blogg att Lea är med i den boken också!

Jag lyssnade på boken som ljudbok vilket fungerar alldeles utmärkt. Detta är verkligen en bok i min smak och nu undrar jag ju varför jag inte läst Ernestam tidigare?

Mer om Maria Ernestam finnes på hennes hemsida.

3 thoughts on “På andra sidan solen

  1. Har du alltså inte läst något av Ernestam förut?? Tjoho, då har du det göttigaste kvar! (tror jag att jag vågar säga i alla fall, jag har dock inte läst På andra sidan solen) Mina favoriter är Caipirinha med döden och Busters öron. Kleopatras kam är också helt okej. Sen har jag som sagt ovan nämnda bok oläst + Alltid hos dig. Läs läs läs! 🙂

  2. Nu har jag skaffat mig Caipirinha med döden som ljudbok! Så den ser jag fram emot att lyssnat till! Det är så roligt med bra böcker som bara väntar på att bli lästa!

  3. Pingback: Alltid hos dig | www.ordblogg.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 5 =