Hjälp, vem är jag?

Allt sedan jag hörde talas om Caroline af Ugglas bok, baserad på terapisessioner tillsammans med psykologen Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), har jag varit intresserad av att läsa den.

Bokens upplägg är enkelt och samtidigt nyskapande. Under ett och ett halvt år träffades Caroline och UKON för 13 terapisessioner som spelades in och det är dessa samtal som återges i boken.Efter varje session ger både UKON och Caroline sina synpunkter på samtalet.

När jag hörde talas om boken funderade jag lite kring de etiska aspekterna kring att återge det som sagts i ett terapisamtal i bokform. Jag var rädd att det skulle bli alldeles för privat och utlämnande, en text som skulle kunna ångras av de inblandade senare. Men boken är skriven med en god avvägning. Caroline delar med sig av sitt liv och erfarenheter utan att det blir för privat.

Varje samtal rör sig runt ett eller flera huvudämne men de kommer ofta in på sidspår. Ämnena som avhandlas rör sig mellan högt och lågt, allt från barndomens ganska elaka påhitt, första kärleken, depressioner fram till livet idag, med familj arbetet med musik och kändisskapet.

När jag läser känns det lite som att sitta och lyssna på ett samtal mellan två personer som man verkligen tycker om. Det är ett spännande upplägg som verkligen fungerar, jag tror det beror mycket på att det är just Caroline och UKON som författar boken, deras samspel och nivå på samtalen gör att den är både tankvärd och underhållande att läsa!

Caroline & UKON på Bokmässan