Helgens läsning: Bara ett barn

Jag har varit på resande fot en del de senaste veckorna och en av fördelarna med att komma hem är att kunna läsa de tunga inbundna böckerna som inte fått följa med på resan. Så i helgen har all lästid ägnats åt Malin Persson Giolitos andra bok Bara ett barn. En bok som inte går att lägga bort då första sidan är läst.

Bara ett barn handlar om Alex 7 år. Han klara sig dåligt i skolan där han har svårt att koncentera sig och ofta hamnar i slagsmål. Det uppdagas att Alex blir misshandlad hemma och en utredning inleds där både socialen och polisen blir inkopplade. Sophia Weber utses till Alex advokat. Från början verkar det bli ett rutinärende men utvecklas händelserna i en allt annat än bra riktning.

Bara ett barn är en komplex historia som visar samhällets oförmåga att hjälpa de som är mest utsatta. I Alex närhet finns hans engagerade lärare Karin, socialsekreteraren Lisa, advokaten Sophia och polisen Adam och trots dessa vuxna människor som alla har goda intentioner är det svårt att reda ut vad som faktiskt har skett och vad som är bäst för Alex. Parallellt med historien om Alex kommer hans mamma Linda till tals, läsaren får en bild av hennes liv och också en förklaring till varför saker och ting blivit som de blivit.

Förutom Fallet Alex följer boken också Sophies privatliv i lagom dos, relation till bästa vännen Anna, pojkvännen Peter och hennes egensinnige morfar. Mixen av Sophies privatliv och hennes arbete skapar en bra balans och en trovärdig historia.   Språket är både skarpt och lättillgängligt vilket bidrar till att boken är omöjlig att lägga ifrån sig.

Bara ett barn är en angelägen bok om hur utsatta barn hamnar i kläm, trots att samhället vill väl. Läs den.

4 thoughts on “Helgens läsning: Bara ett barn

  1. Pingback: » Hurra för lilla Malin! Malins funderingar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen − thirteen =