Ett äventyr med T.S. Spivet

Jag var trött efter en lång dag och så kom jag hem och hittade en liten avlång lapp på hallmattan och då kändes det genast bättre. En avi från posten = ett bokpaket väntar på mig. Jag anade vilken bok som låg i paketet, men vågade inte riktigt hoppas. Men det var precis den bok jag hade längtat efter, Valda verk av T.S. Spivet skriven av Reif Larsen.

Boken med sin fantastiska utformning utstrålar inspiration och läsglädje bara genom att finnas till. Valda verk av T.S. Spievet är en stor bok, nästan fyrkantig och tung. När jag läger mig till rätta i soffan med boken på magen är den smått otymlig att hantera. Men i en positiv bemärkelse, bokens storlek ger mig en känsla av barndomens böcker. De som var stora och lite tunga att hantera och som utstrålade äventyr.

När jag påbörjade boken slog det mig omedlebart att läsandet var som att ge sig in en skattjakt i bokform. Det krävs att man  vrider och vänder på boken och följer pilar till små texter och skisser i marginalen för att kunna tillgodogöra sig alla delar av historien. 

Givetvis är det Tecumseh Sparrow (T.S.) Spivet som är bokens huvudperson. Han är 12 år och extremt begåvad när det gäller att rita skisser/illustrationer och kartor av allt i sin omgivning. Han bor med sin familj på en ranch i Montana. Familjen består av mamman, dr Claire som är skalbaggsforskare, pappan som är cowboy och som inrett familjens vardagsrum till ett museum över vilda västern. Storasystern Gracie är butter och telefonberoende som 16-åriga storasystrar är mest.  Familjens sista medlem är brodern Layton som dog i en olycka.

 En rad mer eller mindre medvetna missförstånd leder till att T.S. blir tilldelad ett pris för sina illustrationer av det prestigefulla Smithsonian Institution i Washington. De vet dock inte att T.S. Endast är 12 år… T.S. ombeds komma till Washington för att hålla ett tal och få sitt pris. Utan sin familjs vetskap beger sig T.S. ut på en resa, tvärs över USA för att hämta sitt pris. En resa som blir full av äventyr.

Boken har även en finurlig hemsida som finnes på www.tsspivet.com

2 thoughts on “Ett äventyr med T.S. Spivet

  1. Pingback: Tweets that mention www.ordblogg.se » Ett äventyr med T.S. Spivet -- Topsy.com

  2. Pingback: www.ordblogg.se » Mina tankar om Valda verk av T.S. Spivet

Comments are closed.