Den stulna romanen

Det första som fick mig intresserad av denna bok bland alla böcker var dess titel, Den stulna romanen, en vacker titel.  Det är nog den finaste titeln jag vet just nu. Det är dessutom en titel får min fantasi att gå på högvarv, den kan innehålla så mycket! Nästan vad som helst.

Det andra som fångade min uppmärksamhet var platsen där historien utspelar sig, Kairo. För några år sedan besökte jag Egypten under två veckor. Jag blev blixtförälskad  i Kairo, denna myllrande och kaotiska stad.En stad att irra bort sig i, där det är ett äventyr att ta sig levande över de extremt trafikerade gatorna. Det går inte att känna sig annat än levande i denna stad med uteserveringar där vattenpipornas doft hänger tung i luften, där man kan köpa spännande snabbmat i varje gathörn och där  man inte kan annat än facineras av gatulivet.

Den tredje aspekten som fick mig att  falla för denna bok var dess omslag. Bokens omslag motsvarar titelns skönhet i bild. Hela boken utstrålar harmoni. Även om historien i sig handlar om allt annat än harmoni.

Den stulna romanen är skriven av Nawal El Saadawi som är en av Egyptens främsta författarinnor. I boken möter vi Bodour en kvinna som av flera orsaker är missnöjd med sitt liv. Den enda sysselsättning hon finner meningsfull är skrivandet på en roman. Men sidorna hon skrivit och låst in i skrivbordslådan tycks försvinna… Genom romanen får läsaren även möta Bodour två döttrar. Zina som Bodour övergav då hon var nyfödd. Hon tar sig fram i livet den hårda vägen men når framgång.  Magiida är Bodours andra dotter, hon föds inom äktenskapet men är en besvikelse för Bodour. Zina och Magiida blir vänner utan vetskapen om att de är systrar.

3 thoughts on “Den stulna romanen

  1. Pingback: Tweets that mention www.ordblogg.se: "Den stulna romanen" -- Topsy.com

  2. Pingback: www.ordblogg.se » Tankar kring Den stulna romanen

Comments are closed.