Sommarpratare 2009

SÄ var Ärets sommarpratande slut och jag kan konstatera att jag aldrig tidigare har lyssnat pÄ sÄ mÄnga sommarpratare som jag har gjort i sommar! Det har varit en riktigt skattkista av levnadsöden och tankar. En av orsakerna till att jag lyssnat pÄ sÄ mÄnga Àr att programmet gÄr att ladda ner och lyssna pÄ nÀr det passar, i bilen, i Mp3:n.

Jag har lyssnat pÄ:

Laleh Pourkarim –  min favorit sĂ„ngerska. Men hon Ă€r sĂ„ mycket mer Ă€n sĂ„. Hon Ă€r en riktig ordkonstnĂ€r. I sitt sommarprogram pratar hon om vikten av att pĂ„ olika sĂ€tt störa tystnaden, disturb the silence. Jag gillar hennes personliga, eftertĂ€nksamma berĂ€ttarstil. Den röda trĂ„den Ă€r stark genom hela programmet.

Sara Paborn – om skrivande och sin bok SlĂ€ktfeber, som jag kanske Ă€r intresserad av att lĂ€sa. Medan jag lyssnade fann jag det intressant men nu i efterhand kommer jag inte ihĂ„g mycket av det.

Alex Schulman – Jag visste inte mycket om honom innan jag lyssnade pĂ„ hans sommarprogram. Bara att han var en bloggkille.  Han berĂ€ttar om sitt liv det senaste Ă„ret, ett omtumlande liv. Han skiljer sig frĂ„n sin dĂ„varande fru, finner en ny kĂ€rlek, blir pappa och börjar bearbeta sin fars död genom att skriva. Ett skrivande som mynnade ut i boken “Skynda att Ă€lska”.

Nour El-Refai – En riktigt tuff tjej, en förebild för tjejer.  För mig var hon tjejen frĂ„n melodifestivlen. Jag tyckte inte att hon var sĂ„ bra dĂ€r, men funderade inte mer pĂ„ det. Inte kunde jag ana hur illa media behandlade henne.  NĂ€r jag hör Nour berĂ€ttar om detta skĂ€ms jag över vuxnas beteende och jag förstĂ„r att vi vuxna har smĂ„ möjligheter att förhindra barn att mobba och behandla varandra illa nĂ€r det Ă€r precis det som vuxna gör. Ofta. Nour berĂ€ttar bĂ„de om sin barndom, sina  mĂ„l som ska uppfyllas inom 10 Ă„r och om tiden kring melodifestivalen. Inspirerande och oroande. NĂ€r jag lyssnar pĂ„ Nour tĂ€nker jag, hur ska vuxenvĂ€rlden kunna lĂ€ra barn att inte mobba varandra nĂ€r det Ă€r en sĂ„dan inarbetad del av vuxnas liv, bl a med tanke pĂ„ medias arbetssĂ€tt.

Anders Wall – BerĂ€ttar om hur han, bondsonen, blev en av toppgubbarna i det svenska nĂ€ringslivet. Inte speciellt upplyftande. En tanke som far genom huvudet medan jag lyssnar pĂ„ honom Ă€r “undra om han fĂ„tt samma chanser i livet om han varit kvinna?”.

Morgan Alling – en av tippenkillarna, han som var med i Let’s dance. Mer visste jag inte. Det som gör mest intryck pĂ„ mig Ă€r nĂ€r han berĂ€ttar om sin barndom. En tuff barndom med fosterhem, och svek frĂ„n vuxenvĂ€rden.

Linda Olsson – Det var inte lĂ€nge sedan jag lĂ€ste “Jag vill sjunga dig milda sĂ„nger”. Jag blev inte sĂ„ övervĂ€ldigad av boken. Men den var bra, lagom. Lagom Ă€r Ă€ven hennes sommarprogram. Det var underhĂ„llande dĂ„ jag lyssnade men lĂ€mnade inga bestĂ„ende avtryck.

Petra Mede – gör mig bara sĂ„ glad! BerĂ€ttar om sitt liv före och under melodifestivalen.

Ann Heberlein – SjĂ€lvutlĂ€mnande, Ă€rligt och angelĂ€get – tre ord som för mig beskriver Ann Heberleins sommarprogram.

Ann Heberlein Ă€r författare till ”Jag vill inte dö, jag vill inte bara leva” & Det var inte mitt fel!: om konsten att ta ansvar.

Hennes sommarprogram fÄngar mig, det hon sÀger Àr viktigt. Hon Àr modig som slÀpper in mig och alla andra och lÄter oss fÄ ta del av hennes tankar och hennes Ängest. Hon som har egen erfarenhet av psykisk ohÀlsa och som delar med sig.

Jag tycker om det faktum att hon tala till ”Anna”. Anna fĂ„r stĂ„ för alla unga tjejer och killar som mĂ„r dĂ„ligt. Till dessa har hon tillĂ€gnat sitt program.

”Genom att skriva övertygade jag mig om att leva.” & ”En mĂ€nniska har mĂ„nga lager, dolda dörrar”. Vikten av att aldrig lĂ„ta sig sjĂ€lv eller nĂ„gon annan reducera en till ett sjukdomstillstĂ„nd. FrĂ„n hennes sommarprogram.

Jag Àr övertygad om att mÄnga mÀnniskor kÀnner sig mindre ensamma efter att ha tagit del av hennes ord. Talandes i sommarprogrammet eller hennes bok.

Katerina Janouch – Jag blir inspirerad att lĂ€sa hennes böcker. Speciellt de hon tar upp i programmet, Bedragen, Anhörig och Dotter önskas. Hon har en bra berĂ€ttarröst. 

Jag lyssnade inte klart pÄ:

Per Olov Enquist, Bodil Malmsten. Jag vet inte varför, kanske tyckte jag helt enkelt inte om dem eller sĂ„ var tidpunkten eller min stĂ€mning inte den rĂ€tta. Inte heller Elizabeth Gummesson kunde hĂ„lla mitt intresse uppe. Hon pratade bland annat om att  nĂ€r man slĂ€pper kontrollen – dĂ„ tar livet vid. Hennes program föll mig inte riktigt i smaken. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt kĂ€nns det som att hon ”lĂ€rt sig allt” och nu ska hon dela med sig. Men pĂ„ ett lite överlĂ€gset sĂ€tt. Inte bra.

One thought on “Sommarpratare 2009

  1. jag har ocksĂ„ lyssnat pĂ„ fler sommarpratare Ă€n nĂ„gonsin. jag gillade alexander schulman, ann heberlein och david batra bĂ€st. bodil malmsten Ă€r helt klart bĂ€ttre i text, för hennes lĂ€sarstil/berĂ€ttarröst kĂ€nns uppriktigt sagt lite tantig… kĂ€nns konstigt att sĂ€ga sĂ„ om min favoritförfattare, men sĂ„ kĂ€nns det. jag gillade cecilia frode, och ingmar bergman ocksĂ„. bergmans Ă€r gammal som man ocksĂ„ kan lyssna pĂ„ pĂ„ p1:s hemsida.

Comments are closed.