Elsa Beskow på Nordiska Akvarellmuseet

P1070718

Bilden visar Nordiska Akvarellmuseet som ligger i Skärhamn på Tjörn. Jag kan inte tänka mig en vackrare plats att placera ett konstmuseum på.

Under sommaren 2009 visar museet en utställning med drygt 300 akvareller, originalillustrationer från Elsa Beskows mest uppsakttade barnböcker.

Vad visset jag om Elsa Beskow innan besöket på Nordiska Akvarellmuseet? Ärligt talat, inte mycket mer än att hon skrivit barnböcker. Som barn var hon inte en av mina favortiförfattare och jag trodde inte att jag skulle känna igen så många sagor av Elsa Beskow. Jag kunde inte ha haft mer fel. Utställningen gav mig tillträde till en del av min barndoms böcker som jag helt hade glömt bort.

När jag gick runt bland illustrationerna kände jag igen de flesta:

Sagan om den lilla lilla gumman

 Tomtebobarnen

 Sol-ägget

Böckerna om Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin

Hattstugan

Resan till landet längesen

 Utställningen var pedagogiskt upplagd där bilderna från varje bok började med en kort resumé av sagan och sedan följde bilderna i kronolgisk ordning. Det var en roligt utställning att besöka då intresset för den var stort och att besökarna verkligen var i alla åldrar.

1 thought on “Elsa Beskow på Nordiska Akvarellmuseet

  1. Pingback: www.ordblogg.se » Elsa och Solägget

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 2 =