Tystnad i oktober

 

 

pict0246För nĂ„gra dagar sedan började jag lĂ€sa Tystnad i oktober av Jens Christian Gröndal. Han Ă€r nĂ„got alldeles speciellt, en av mina favorit författare. Hans sĂ€tt att skriva, hur han letar sig in i mĂ€nniskors inre och skildra det pĂ„ ett trovĂ€rdigt sĂ€tt. Han Ă€r helt fenomenal. Jag upptĂ€ckte honom av en slump. Jag hittade hans bok Lucca i en secondhandaffĂ€r, baksidestexten tilltalade mig och den blev min för 15kr. Det kĂ€nns extra bra eftersom jag ”upptĂ€ckt honom” pĂ„ egen hand.  

BerÀttarrösten i Tystnad i oktober tillhör en man som befinner sig i mitten av livet, han har gjort vad som vÀntats av honom vad det gÀller, karriÀr och familj. Han Àr helt enkelt en lyckad person mÀtt utifrÄn samhÀllets norm, men Àr han lycklig?

BerÀttelsen tar sin början dÄ hans fru Astrid talar om att hon tÀnker resa ivÀg. Vilket hon ocksÄ gör, utan att förklara vart eller varför, utan att nÄgra frÄgor stÀlls. I den tystnad som Astrid lÀmnar bakom sig börjar huvudperson reflektera över livet, kÀrleken och de val han gjort och vart det tagit honom. 

BĂ„de i “Lucca” och i “Tystnad i oktober” anvĂ€nder sig Gröndal av samma dramaturgi eller uppbyggnad av historien. I början hĂ€nder nĂ„got drastiskt (Luccas bilolycka/Astrids resa) och sedan nystas den bakomliggande historien upp som pusselbitar som i maklig takt fogas till varandra.

 Bilden pÄ bokens framsida Àr tavlan Morning Sun, mÄlad av Edward Hopper 1952.

Andra böcker av Jens Christian Gröndal:

Indiansommar - som jag Ànnu inte lÀst

Indiansommar - som jag Ànnu inte lÀst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucca - en av mina favoritböcker

Lucca - en av mina favoritböcker

One thought on “Tystnad i oktober

  1. Pingback: www.ordblogg.se » En grubblande bok

Comments are closed.