Allt av Martina Lowden

NĂ„gra tankar kring Martina Lowdens bok Allt.

Jag ser fram emot att lÀsa Allt. De fina citaten frÄn recensionerna pÄ bokens fram och baksida gör mig nyfiken.

Jag börjar lÀsa och tycker mest att det Àr lösryckta tankar kring allt och inget. Jag blir imponerad av hennes kraft att mixa, listor, dialog, smÄ och stora tankar, ja i stort sett allt. Problemet Àr att jag upplever texten som ofokuserad och osammanhÀngande. Vad Àr syftet? Det Àr texter som hade passat bÀttre i bloggform Àn i bokform. En hel bok pÄ över 600 sidor blir helt enkelt för mycket.

Jag lĂ€gger ifrĂ„n mig boken och bestĂ€mmer mig för att googla Martina Lowden. Vem Ă€r denna mĂ€nniska? Jag lĂ€ser nĂ„gra intervjuer med henne och blir inte klokare för det. IstĂ€llet gĂ„r mina tankar till sagan om ”Kejsarens nya klĂ€der”. Det Ă€r bara de bildade som kan se det vackra tyg hans nya klĂ€der Ă€r gjorda av. Alla beundrar för ingen vill visa sig obildad.

Jag lĂ„ter en vĂ€n lĂ€sa lite ur boken och kommer tillbaka med kommentaren, ”Det kĂ€nns som att Martina har lĂ€rt sig en massa fina ord nyligen och hon vill anvĂ€nda alla pĂ„ en och samma gĂ„ng”. Jag kan inte annat Ă€n att hĂ„lla med.

Det kĂ€nns som en bok som antingen gĂ„r rakt in i hjĂ€rtat eller som man inte fĂ„r nĂ„gon kĂ€nsla alls för. För mig Ă€r det en bok som jag varken förstĂ„r mig pĂ„ eller fattar tycke för. Jag gillar konceptet att blanda olika typer av texter men i det lĂ„nga loppet fungerar det inte. Även om vissa avsnitt Ă€r klockrena t ex dialogen mellan Martina och hennes mormor pĂ„ sidan 24. Jag funderar pĂ„ om detta inte Ă€r en bok som i vĂ€ldigt hög grad Ă€r beroende av lĂ€sarens humör. Om den lĂ€ses vid helt rĂ€tt humör upplevs den som fantastik och tvĂ€rtom.
Titeln Àr dock passande och representerar bÄde bokens styrka och svaghet.