Påskekrim!

Jag har som tradition att läsa en deckare eller två till påsk. Nu läser jag ju i och för sig deckare året om men det är ändå en mysig tradition.

Här är ett gäng spännande böcker jag läst och som jag rekommenderar! Nedan kan du läsa om vilka böcker jag läser i årets påskekrim!

Påskekrim är från början en norsk tradition som jag upplever får mer och mer fäste i Sverige. Av vad jag har kunnat läsa mig till är det en tradition som uppstod påsken 1923 då ett bokförlag marknadsförde kriminalromanen “Bergenståget blev plundrat inatt” genom en stor annons i Aftenposten och många läsare trodde att plundringen hade skett i verkligheten, eftersom det såg ut som en nyhetstext.
Påsken är visst den tid på året då norrmännen köper flest kriminalromaner. Många stora deckarföfattarna lanserar sin senaste bok till påsken och det går under rubriken påskekrim. Och många norrmän vill ha med sig en deckare till stugan över påskledigheten.

Och även om årets påskledighet kommer tillbringas på hemmaplan har jag två påskekrim på lut “Stormvarning” och “Tolken”.

Jag ska läsa Maria Adolfssons “Stormvarning” som är andra delen i Doggerland-serien.

Första boken i serien heter “Felsteg” och även om böckerna kan läsas fristående rekommenderar jag dig att läsa dem i ordning!


Doggerland är en fiktiv ögrupp belägen mellan Skandinavien och Storbritannien. Här får vi följa kriminalinspektör Karen Eiken Hornby som återvänt till Doggerland för att glömma sitt förflutna med hjälp av arbete, alkohol och män hon inte tycker om. Hon är mänsklig, vingbruten och smått butter. En deckarpersonlighet jag tar till mitt hjärta, dessutom tycker jag så otroligt mycket om miljön. Mixen av spännande deckare, klassiskt uppbyggt och att få följa huvudpersonens privatliv är strålande!

Den andra deckaren jag tänker läsa i påsk är spänningsromanen “Tolken” som är Jenny Runessons debutroman. Alltid spännande med en debutant. Detta är första delen i en planerad serie om den svenska tolken Elsa som bor i Luxemburg. Hon arbetar vanligtvis som översättare på EU-parlamentet. Ett jobb hon inte finner så vidare spännande. Men då och då får hon hjälpa polisen med översättningsuppdrag. När “Tolken” tar sin början har Elsa blivit inkallad för att hjälpa polisen att förhöra en ung svensk tjej som hittat sin pojkvän död. Jag har inte hunnit så mycket längre i historien än så men den verkar lovande. Känns som att det kan bli ett vinnande koncept att följa en tolk genom olika brottsutredningar.

“Tolken” av Jenny Runesson har jag fått som recensionsexemplar från Ordberoende förlag. Tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nineteen + 9 =