Inte som man tÀnkt sig

Nu Àr jag hemma igen efter en mÄnad i Indonesien. NÀr jag packade upp mitt bagage insÄg jag att det var en viss typ av böcker som jag valt att inte lÀsa under resan. NÀrmare bestÀmt det böcker som var mer faktaorienterade. Jag hade packat ned tre sÄdana böcker, en om mindfullness, en om att skriva och slutligen en om motivation. Innan resan hade jag en förestÀllning om att jag skulle ha oceaner av tid för att förkovra mig i dessa Àmne. Men det blir inte ofta som man tÀnkt sig. VÀl pÄ plats konsumerades alla mina sinnen av nya intryck och det fanns inget utrymme för att lÀra sig nÄgot nytt ur en bok dÄ allt man möter Àr en ny upplevelse. SÄ dessa böcker fick resa runt i Indonesien under en mÄnad för att slutligen hamna hemma hos mig igen. Orsaken till att jag valde att slÀpa med dem hem igen Àr det faktum att jag planerar att lÀsa dem, vid nÄgot tillfÀlle. DÀremot slukade jag en del skönlitterÀra böcker under resan.

Skugga

Skugga

Jag började med att lÀsa Skugga av Karin Alvtegen, en bok jag sparat just för att lÀsa den under resan. Som alltid fÄngades jag av hennes historier. Denna bok tar sig an frÄgor om mÀnniskors skuld, hur deras handlingar fÄr oanade konsekvenser. Hur mycket vÄr bakgrund prÀglar de beslut vi fattar och hur svÄrt det Àr att Àndra kurs nÀr nÄgot gÄtt snett.  Alvtegen har skapat en unik historia om mÀnniskors mörka sidor och det förflutnas makt över nutiden. Jag blir speciellt imponerad av personportrÀttet av Kristoffer. Alvtegen Àr en skicklig berÀttare och sprÄket Àr riktigt bra! En bok som överraskar. Vill du veta mer om Karin Alvtegen och hennes verk? Kolla in hennes hemsida: http://www.karinalvtegen.com/

Efter att ha lĂ€st en psykologisk thriller ville jag lĂ€sa en “snĂ€llare” bok. Det blev Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde. Berlinerpopplarna Ă€r den första boken i en romantriologi. Jag hade ganska höga förvĂ€ntningar dĂ„ jag lĂ€st att denna bok blivit vĂ€ldigt vĂ€l mottagen av bĂ„de lĂ€sare och kritiker. Men jag blev inte imponerad Berlinerpopplarna var helt ok, smĂ„mysig men inte wow. Boken utspelar sig i Norge och handlar om tre bröder som samlas i förĂ€ldrahemmet dĂ„ modern ligger pĂ„ sin dödsbĂ€dd. SjĂ€lva historien uppfattar jag inte som speciellt unik. Det kĂ€nns som att konceptet Ă€r gammalt. BehĂ„llningen i denna historia ligger istĂ€llet i de personportrĂ€tt som mĂ„las upp av de tre högst olika bröderna. Dessa Ă€r riktigt imponerande! Trots att historien i sig inte var sĂ„ intressant kommer jag förmodligen att lĂ€sa den följande boken EremitkrĂ€ftorna dĂ„ jag redan har köpt den! 


DÄ jag lÀst ut Berlinerpopplarna kÀnde jag att det var dags att lÀsa en bok med mer tyngd. Det blev en av mina favoritförfattare, Joyce Carol Oates och hennes bok Svart flicka, vit flicka. Denna berÀttelse var inte lik nÄgot annat jag lÀst. Genom boken fÄr lÀsaren lÀra kÀnna Genna och Minette, de delar rum under ett Är av sin studietid. Genna Àr vit, uppfostrad av vÀnsteradikala förÀldrar och Àr Àttling till universitets grundare. Gennas  Minette Àr svart Àr dotter till en pastor och har fÄtt möjlighet att studera vid detta college tack vare ett stipendium.  Genna försöker förtvivlat vinna Minettes vÀnskap, vilket inte fÄr förvÀntat resultat.  Genom dessa tvÄ individer speglas det amerikanska samhÀllet och nÄgra av dess problem unde 1970-talet. Boken handlar om klass, ras och vÀnskap. Det Àr Genna som Àr berÀttarrösten och vi fÄr Àven lÀra kÀnna hennes exentiska förÀldrar. Det blir pÄ sÄ sÀtt en dubbel berÀttelse om dels behandlar relationen mellan Genna och Minette men Àven relationerna mellan Genna och hennes förÀldrar. Ingen av dessa relationer Àr okomplicerade. För mig Àr detta en bok som tydligt visar hur prÀglade indivder Àr av sin uppfosran och samhÀllet omkring en. Att ens handlingar sker utifrÄn en viss modell och vad detta fÄr för konsekvenser. Svart flicka, vilt flicka rekomenderar jag verkligen.

TvÄ hemsidor med mer information om Joyce carol Oates och hennes verk: http://www.harpercollins.com/author/microsite/about.aspx?authorid=7275 http://jco.usfca.edu/index.html

Odjuret

Odjuret

Parallellet med Svart flicka, vit flicka lÀste jag Odjuret, den första boken av författarparet Anders Roslund och Börge Hellström. Det Àr en otÀck historia som mÄlas upp, den tar sin början med tvÄ mördade barn i ett kÀllarförrÄd och en kÀnd pedofil pÄ rymmen. DÀrifrÄn tar boken ett antal olika oanade vÀndningar. HÀndelseförloppet Àr intressant dÄ det stÀndigt sker nya saker, det Àr bokens största behÄllning. PersonportrÀtten Àr varken intressanta eller gripande. Det Àr nÄgot som fattas för att de ska bli levande. Kanske Àr det helt enkelt för mÄnga personer inblanade? En viktig aspekt av boken Àr att den stÀller en rad samhÀllsintressanta frÄgor som hur fungerar rÀttsvÀsendet i vÄrt land och vems liv Àr vÀrt mest? Men jag tror det kunde gjorts pÄ ett bÀttre sÀtt.

KĂ€r och Galen

KĂ€r och Galen

Efter dessa allvarliga och otÀcka böcker slog jag in pÄ en helt annan linje, chicklitt! Jag lÀste boken KÀr och galen skriven av Jennifer Crusies. I centrum för historien stÄr Quinn som hon har för vana av att ta hand om hemlösa hundar, nÄgot hennes sambo Bill inte uppskattar. Mot Bills vilja bestÀmmer sig Quinn för att behÄlla hunden som hon döper till Katie. NÀr Quinn Àr pÄ jobbet tar Bill med sig hunden för att fÄ den avlivad. Det skulle han inte ha gjort. Efter detta fatala beslut börjar Quinn omvÀrdera och Àndra pÄ bÄde det ena och det andra i sitt liv. Detta Àr helt klar en Mc Donalds bok, du vet exakt vad du fÄr och inget mer. Men om det Àr vad du Àr sugen pÄ passar den perfekt! En lÀttlÀst mÄbrabok! Jag tyckte helt klart den var smÄmysig!

Den sista boken jag hann med under resan var deckaren Den du inte ser skriven av Marie Jungstedt. Det Ă€r hennes första bok i en serie som alla utspelar sig pĂ„ Gotland med samma personer i huvudrollerna. DĂ„ jag besökte Gotland för första gĂ„ngen i sommras och blev omĂ„ttligt förĂ€lskad i ön sĂ„g jag fram emot att lĂ€sa en deckare som utspelade sig just dĂ€r. TyvĂ€rr mĂ„ste jag sĂ€ga att jag blev varken imponerad av Gotlandsskildringarna eller bokens handling. Skildringarna av ön kĂ€nns pĂ„klistrade som en utomstĂ„ende person som berĂ€ttar om ön och dess egenheter, nĂ„got av en turistskildring. Det kĂ€nns inte Ă€kta. Bokens handling hade potential men den Ă€r förutsĂ€gbar och kĂ€nns som nĂ„got jag lĂ€st tidigare. Men jag tror att jag trots allt ska ge hennes böcker en chans till, kanske…

3 thoughts on “Inte som man tĂ€nkt sig

  1. Pingback: www.ordblogg.se » Cykeltur till bokmecka

  2. Pingback: www.ordblogg.se » Födelsedagsböcker!

  3. Pingback: www.ordblogg.se » Jonas Eckel med e

Comments are closed.